Kreikka – kulttuurimme kehto

Tässä postauksessa kerron teille upeasta reissustani, jonka tein viime vuonna Kreikkaan. Olen lapsesta lähtien haaveillut matkustamisesta Kreikkaan. Jostakin syystä maa on aina viehättänyt minua. Ehkä eniten siellä viehättää maan upea kulttuuri ja historia, joka näkyy joka paikassa, ja joka on koko meidän kulttuurimme pohja.

 

Vietimme Kreikassa vain pidennetyn viikonlopun. Tarkoituksena olisi lähivuosina päästä perehtymään maahan syvällisemminkin. Ajankohta oli aika optimaalinen, toukokuussa niin, että Kreikassa oli jo täysi kesä. Koko viikonlopulle sattui upeat ilmat, vain yhtenä päivänä satoi. Lähdimme torstai-iltana Helsingistä lentokoneella Ateenaan. Kyseisenä päivänä mentiin vain tsekkaamaan hotellimme ja nukkumaan, jotta jaksaisimme seuraavana aamuna nousta ensimmäisten joukossa katsomaan kaupungin upeita nähtävyyksiä. Yövyimme Holiday Suites-hotellissa, joka oli ihan viihtyisä hotelli, ei mikään erikoisempi. Saatiin tuohon hotelliin hyvät tarjoukset niin sinne sitten myös mentiin. Sijainti oli hyvä, joka paikkaan oli melko lyhyt matka.

 

Vaikka pidennetty viikonloppu on lyhyt aika, ehdimme sen aikana silti tsekata tärkeimmät nähtävyydet, eli ns. Must-paikat. Parhaiten mieleen jäi tietenkin Akropolis, jonne menimme heti perjantai-aamuna hyvin aikaisin. Silloin paikalle ei ollut vielä ehtinyt suurin turistilauma, ja saimme ihastella maailman kauneinta rakennusta, Parthenonia, hiljaisuudessa. Oli se mykistävä! Koko rakennuskokonaisuus oli upea, kreikkalaiset ovat todella osanneet tuhansia vuosia sitten suunnitella ei pelkästään upeita rakennuksia, vaan kokonaisuuksia ja kaupunkeja! Aika vaikuttava oli myös Olympia-stadion, jonka akustiikka on aika mykistävä edelleen.

 

Akropolis-kukkula kyllä ylitti kaikki odotukseni. Olin aivan hämmentynyt paikkojen kauneudesta. Olen aina ollut kiinnostunut arkkitehtuurista, ja tällainen arkkitehtuuri uppoaa muhun kyllä ihan täysin. Matkakumppanini oli jo hetken päästä kyllästynyt, mutta minä en olisi millään tahtonut pois lähteä Akropoliilta, se vain on maailman kaunein paikka…

 

Perjantai-iltaa menimme viettämään vanhan kaupunkiin ravintolaan, jonka nimeä en enää muista. Ruoka ja juomat olivat kyllä hyviä, hinta tosin aika korkea, tunnelma oli kiva ja iloinen. Plakassa kiertelimme vielä lauantai-aamuna ja kävimme siellä kahvittelemassa myös. Ruista ja juomista jäi mieleen tietysti kreikkalainen viini, joka on hyvää mutta halpaa! Kreikkalainen salaatti oli ihanaa, samoin juuri puristettu appelsiinimehu, entäpä tsatsiki ja souvlaki..

 

Lauantai-päivän käytimme pääasiassa shoppailemalla tietysti. Teimme paljon kivoja löytöjä ja löysimme persoonallisia tuliaisia, joista sukulaiset ja ystävät olivat kotimaassa innoissaan.

 

Sunnuntai-iltana kruunasimme viikonloppumme menemällä syömään aivan upeaan ravintolaan nimeltään Horizonta. Nimensä mukaisesti ravintolasta aukeaa upeat näkymät Ateenan kaupungin ylle. Olimme todistamassa hetkeä, jolloin aurinko laski kullaten koko kaupungin eri sävyillään, sekä hetkeä, jolloin kaupungin valot tuikahtelivat näkyviin hämärtyvässä illassa. Ymmärrätte varmaan, että fiilis oli aika loistava. Ruoka vei kirjaimellisesti kielen mennessään, ja meillä oli mahtava ilta kokonaisuudessaan. Rahaa toki meni, mutta menköön, sen arvoista se todella oli! Upea reissu kaikenkaikkiaan, yllättävän paljon ehti viikonloppuna tekemään! Suosittelen kyllä Ateenaa ihan pidennetylle viikonloppureissullekin, vaikka todella pitkäksihän aikaa kaupungissa riittäisi nähtävää!

 

Tässäpä vielä Leo von Klenzen tulkinta Akropoliista, 1800-luvulta:

E0702 KLENZE 9463

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *